Wollen kleding, JA!
Wij van Het Bonte Schaep zijn absoluut fan van natuurlijke producten, en op stipt nummer 1 staat bij ons wol. Begonnen als wolwinkel zijn we uitgegroeid naar een kledingwinkel met nog steeds een grote knipoog naar WOL. Het is een mooi product met een luxe en behaaglijke uitstraling. Maar hoe verzorg je je wollen kleding zodat je er lang plezier van hebt? In deze blog vertel ik je daar meer over!
Wollen kleding heeft een duidelijke gebruiksaanwijzing bij het onderhoud. Ook is het onderhouden van ieder kledingstuk weer verschillend. Wol komt van onder andere een schaap, maar het ene schaap is het andere niet. Er zijn veel verschillende schapenrassen en hierdoor ontstaan er verschillen in het onderhoud van je wollen kleding. Het is altijd erg belangrijk om de etiketten in je kleding na te kijken. Volg deze instructies van de fabrikant van je kleding altijd op.
Enkele tips op een rijtje:
– Vouw je gebreide wollen kleding op in de kledingkast in plaats van te hangen. Wol is wat zwaarder en deze kan dan gaan uithangen.
– Sluit ritsen en doe de knopen dicht als je de kleding opbergt in de kledingkast.
– Plooien na het dragen van de wollen kleding kunnen gladgestreken worden door het kledingstuk in de dampende badkamer te hangen.
– Wollen kleding zal na een nacht buiten weer heerlijk fris ruiken.
– Wollen kleding heeft een zelfreinigende werking en hoeft daarom minder vaak gewassen te worden.
– Om motten te weren uit je kledingkast gebruik je bijvoorbeeld lavendel, gedroogde laurierblad of cederhouten mottenballen.
– Zie je op het etiket van je wollen kleding een tobbe staan dan moet het in de wasmachine op de handwas.
Pluizen en pillen:
Pluizen en pillen is vaak een grote irritatiebron van velen. Door de pluis en pilling ziet de mooie kleding er vaak niet mooi meer uit. We krijgen regelmatig de vraag of een kledingstuk zal pluizen, maar alle wollen kleding pluist of pilt. Het is namelijk moeilijk te voorkomen en soms zelfs onmogelijk. Het blijkt zelfs dat gekleurde wol minder pluist en pilt dan niet geverfde wollen kleding. Het enige wat je kan doen om je wollen kleding mooi te houden is door een pluizentondeuse te gebruiken. Let op de pluizentondeuse is alleen geschikt bij kleding die niet te veel pluist en dus redelijk glad is. Door de tondeuse haal je alle pillen en bolletjes weg, het scheert als het ware je kleding vrij van bolletjes. Een pilkammetje is meer geschikt voor kleding die wat pluiziger en fluffie is.
Kriebelen:
Vind jij wollen kleding ook zo mooi, maar kan je niet tegen het kriebelen? Onze wollen kledingstukken komen niet alleen van verschillende schapen maar ook van bijvoorbeeld Alpaca’s. (Baby) Alpaca wol is een van de aller zachtste wol soorten die er bestaan. Velen kunnen wol niet verdragen zelfs niet met onderkleding eronder. Maar (baby) Alpaca wol is te dragen op de blote huid. Kom eens naar een van onze winkels en we zullen je deze mooie wollen kledingstukken van bijvoorbeeld het merk Inti laten voelen. De kleding en accessoires van Inti worden in Zuid Amerika met de hand gemaakt door vrouwen, zodat ook zij een inkomen hebben. Leuk detail: op ieder kaartje staat de naam van degene die jouw Inti product heeft gemaakt!
Daarnaast zijn er ook nog een paar andere tips om het kriebelen tegen te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld twee scheutjes witte azijn toevoegen aan de (hand)was. Belangrijk is dat je de kleding niet uitspoelt maar even buiten laten luchten om de azijnlucht te verwijderen. Ook kan je Eucalan gebruiken, dit is een natuurlijk, milieuvriendelijk wolwasmiddel gebaseerd op lanoline voor fijne was en wolwas. Dit maakt de wol heerlijk zacht, waardoor je kleding veel minder zal kriebelen! Ook kan je de kleding in de vriezer stoppen. Je maakt de stugge haartjes die zorgen voor de kriebel zachter door je wollen kleding iets nat te maken en een nacht in de vriezer te leggen. ‘s Ochtends haal je je kleding uit de vriezer en laat je deze ontdooien. Doe dit rustig, anders heb je kans dat de vezels breken!
Heb je nog vragen over hoe je jouw wollen kleding moet verzorgen, vraag het aan een van de Schaepjes in onze winkels. We helpen je graag verder zodat je eindeloos lang plezier zal hebben van jouw kleding.
Reiniging:
Als je wollen kleding hebt zal je het in koud water moeten wassen, niet warmer dan 30 graden celsius. Laat de wollen kleding ook niet ineens schrikken door plotselinge temperatuursveranderingen, dit is om krimp te voorkomen. Gebruik ruim voldoende koud water en een scheutje vloeibaar wolwasmiddel, Dit wasmiddel zorgt voor een goede reiniging en dat je kleding lekker zacht blijft. Wol kan je niet uitwringen omdat je dan de vorm uit je kleding kan wringen. Daarom leg je de kleding altijd plat neer en op een handdoek. Zo zorg je dat het water in de gewassen kleding niet naar onderen gaat en je kleding laat uitzakken. Wollen kleding kan je NOOIT in een droger stoppen! Ruikt je kleding een beetje maar is het niet vies, laat het dan even een nachtje droog buiten hangen en de volgende dag zal het weer fris ruiken. En verwijder oppervlakkige vlekjes direct met een vochtige doek door zachtjes te borstelen zonder het kledingstuk te beschadigen. Bij twijfel laat dan de vlekken door een stomerij reinigen. Wol kan je strijken wanneer de kleding nog vaag vochtig is en op de wol stand van je strijkijzer. Strijk de wollen kleding binnenste buiten, gebruik veel stoom en gebruik een koude vochtige doek tussen de strijkbout en stof.